PSI-datakollen

Skrivet av rikard, Wednesday, March 5, 2014

E-delegationen och VINNOVA lanserade nyligen webbsidan PSI-datakollen för att öppet jämföra hur väl offentliga myndigheter följer E-delegationens vägledning för vidareutnyttjande av offentlig information. 632 offentliga organisationer granskas och för att överhuvudtaget komma med i granskningen måste organisationen i fråga följt vägledningens råd om att samla öppna data på adressen /psidata på organisationens webbplats. Tanken bakom detta råd är naturligtvis att det ska bli lättare att upptäcka och hitta offentlig information genom att standardisera sökvägen till informationen nationellt.

Hittills är det 24 av de 632 som implementerat adressen /psidata och därmed kunnat granskas. Det är naturligtvis ett klent resultat men för att gå vidare från första kriteriet så måste man alltså implementerat genvägen /psidata på organisationens webbplats vilket kanske diskvalificerar många organisationer som gjort annat enligt vägledningen.

Därför kommer här lite hjälp på vägen för en del av de diskvalificerade organisationerna. För att skapa en hänvisning (en kort-adress som riktar om besökaren till sidorna med (mer eller mindre öppna) data) går man tillväga lite olika beroende på vilken webbmplattform man använder. Här är några exempel.

IIS/ASP.NET

Linköping har en sida för sina öppna data men saknar kortadressen /psidata. Webbsidan verkar driven av IIS 7 och ASP.NET så följande instruktioner torde räcka för att lösa problemet med kortlänken. Till ASP.NET-falangen hör också Göteborgs kommun.

EpiServer

Ett annat exempel är Boverket som också en sida om öppna data men saknar kortadressen. Boverket verkar köra Episerver och kanske kan lösa problemet enligt denna beskrivning. Episerver kör man även på Lantmäteriet som också har en sida med så kallad PSI-data (data som kommer från en offentlig organisation). Trafikanalys publicerar en hel del statistikdata och sällar sig även de till Episervergänget, liksom Trafikverket som publicerar vad de kallar öppna data.

Apache

Valmyndigheten har ingen samlad sida för valdata vad vi kunnat hitta men publicerar data per respektive val som hållits. Man kör Apache och torde lätt kunna skaffa en /psidata-genväg enligt dessa instruktioner den stund de skapar en sammanhållen sida om tillgängliga data. Apache körs även av CSN som också kan begagna sig av detta för sin statistikdatasida. En annan myndighet som kör Apache och kan bli behjälpta av denna dokumentation är Försäkringskassan som har en statistikdatasida. Genom att titta på Försäkringskassans URL till den sidan kan man tycka att ett alias vore på sin plats av så många skäl att de inte behöver tveka för att sätta igång.

nginx

Nyligen öppnade Sveriges geologiska undersökning två datamängder som öppna data vilket är ett steg i rätt riktning. Däremot saknar man kortadressen /psidata och kan följa dokumentationen för nginx för att rätta till detta.

SiteVision

Tullverket har databasen Taric och kör SiteVision ovanpå Apache. Om de inte kan använda vägledningen för Apache ovan så går det bra att skapa ett “/psidata”-alias genom att följa instruktionerna här.

Det här var ett axplock av myndigheter som saknar /psidata som kortadress till sina sidor om data för nedladdning. Vi hoppas att detta är till hjälp!

Tags: , , ,

Posted in Kommentar, morus, öppna data

 • matsbjork

  Superfin guide!

  • rikard

   Tack! :)

 • Kerstin Johansson

  Bra information. Sveriges geologiska undersökning har nu kortadressen /psidata.

MediaCreeper Creeper